Spring til indhold

Bæredygtighed starter på bomuldsmarkerne i østen

Bæredygtig omstilling hos Elis Danmark

Tekst: Anette Kalle Larsen, fotos: Elis

Bæredygtig ansvarlighed hos Elis Danmark handler ikke kun om at energioptimere. Det handler også om at tage ansvar for de bomuldstekstiler, som virksomheden indkøber fra producenter i østen – og om at genbruge og livstidsforlænge tøj og linned. Derfor er Elis Danmark frontløber i sin branche og fik i 2019, som den første virksomhed i Verden, en certificering i FN’s Verdensmål, fortæller Henrik Larsen, daglig leder hos Elis Danmark i Holbæk.

På vaskeriet i Holbæk ruller der snavset linned, måtter og arbejdstøj ind hver dag, hvor det bliver vasket og rengjort på den mest grønne måde. ”Vi tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice,” skriver Elis Danmark på deres hjemmeside, for de er dygtige til at spare på både vand og energi i deres vaskeprocesser - ligesom de også optimerer på den daglige transport frem og tilbage mellem kunder og vaskeri. Et konkret eksempel er deres forbrug af standby strøm, som de har mindsket med 20% - bare ved at gå fra automatisk at tænde alle maskiner hver morgen til kun at tænde dem, når de skal bruges.

”Vi har altid gang i et eller andet. Lige nu er vi i fuld gang med at etablere store vandbassiner, så vi kan fodre vores vaskemaskiner med regnvand i stedet for drikkevand. Her samarbejder vi med FORS, så vi ender ud med en sikker løsning, hvor vi undgår alger i vandet.”

Men virksomhedens arbejde med bæredygtighed og CO2-reduktioner rækker meget vildere end det, fortæller Henrik Larsen: ”For det er ikke nok, at vores arbejds- og transportprocesser er bæredygtige, når det største CO2-aftryk rent faktisk kommer fra de bomuldsmarker, hvor alle tekstilerne produceres.”

 

Klar kontrol af underleverandører

I 2021 indkøbte Elis Danmark tekstiler til arbejdsuniformer, sengelinned, håndklæder, dækketøj mv. for et trecifret millionbeløb. Det er vareindkøb fra de lande i østen, hvor bomulden gror, og hvor arbejdsvilkår, menneskerettigheder og miljøkrav ikke vægtes lige så højt som i Danmark.

Denne tekstilproduktion er ikke en direkte del af deres virke, men som bæredygtig virksomhed går de ind og påtager sig et ansvar for deres underleverandører – både fordi Elis Danmark netop har udarbejdet en kortlægning, der viser, at det største CO2-aftryk netop kommer fra bomuldsmarkerne (virksomhedens produktion og transport kommer ind på en 2. og 3. plads), og fordi bæredygtighed også handler om at påtage sig et socialt- og samfundsmæssigt ansvar.

”Det er en omfattende proces at føre kontrol med alle underleverandører, men det er også en helt central opgave. For når vores data viser, at dyrkningen af rå-bomulden topper CO2-mæssigt, så forpligter det os til konkret handling. Så nu skal alle vores leverandører underskrive og efterleve vores ´code of conduct’, ligesom vi stræber efter kun at indkøb BCI-certificeret bomuld, der blandt andet sætter klare krav til bomuldsbønderne miljøtiltag og arbejdsvilkår,” siger Henrik Larsen.

 

Fra tøjaffald til forlænget levetid

Tekstilers CO2-aftryk er ikke kun stort i selve produktionsfasen men også når tøj og linned er udtjent og skal smides ud. I dag genanvendes mindre end 1% af verdens tekstiler – selvom forskning viser, at tekstiler, der bruges dobbelt så mange gange inden bortskaffelse, vil medføre en halvering af deres CO2-aftryk. Derfor arbejder Elis Danmark ud fra en ambition om at forlænge levetiden på deres tekstiler, så 100% genanvendes i 2030.

”Vi forsker rigtig meget i cirkulære muligheder for at genbruge tøj og linned, som egentlig står til at blive smidt ud. Det er en kompliceret kunst at få adskilt alle tekstiler i rene fibre og farver, så de kan få nyt liv og bruges igen. Men vi ser gode resultater, og hvor nogle af vores tekstiler tidligere røg direkte til affald, så bliver de nu adskilt i op til fem fraktioner og genanvendt,” siger Henrik Larsen.

Et konkret eksempel er Elis Danmarks udtjente hvide tøjfibre (t-shirts, hospitalsbukser, sokker, sengetøj mv), som de i samarbejde med den svenske virksomhed Södra omdanner til viskose, som herefter genbruges. På den måde forlænges levetiden på virksomhedens hvide tekstiler, som nu er op til syv gange længere end før.

Paneler & plader

Gamle tekstiler kan ikke bare genbruges – de kan faktisk også substituere mange flere materialer og råstoffer end man umiddelbart skulle tro. Henrik Larsen forklarer: ”Vi deltager i mange sjove og kreative processer, hvor nyskabende virksomheder arbejder med at bruge tekstiler i nye designs og bæredygtige produkter.”

”Vi leverer blandt andet tøjfibre, som omdannes til de indvendige paneler i Volvoer. En anden virksomhed har skabt en bordplade ud af udtjente tekstiler – og lige nu deltager vi i et forsøg på at producere lyddæmpende paneler ud af tøjfibre. Hvis det lykkedes, vil det få en kæmpe CO2-effekt, da mange af de konventionelle lydpaneler, som vi i dag bruger i vores bygninger, typisk produceres i og transporteres helt fra Mexico.”

’Sammen om ren samvittighed’

Henrik Larsen har været en del af vaskerikoncernen i mere end 40 år og om nogen været med siden den bæredygtige omstilling begyndte:

”Vi er en stor virksomhed. Vi skal spille efter reglerne, og vi har arbejdet med bæredygtig omstilling gennem mange år. Derfor betyder vores nye Bureau Veritas-certificering i FN’s Verdensmål virkelig meget for os. Vi har rygdækning for det, vi gør - og vi kan blive ved med at gå forrest og påvirke markedet.”

At virksomhedens nye CSR-strategi netop hedder ’Sammen om ren samvittighed’ understreger, hvordan det er en fælles opgave for både medarbejdere, samfund, kunder og leverandører at tage ansvar og skabe de bæredygtige resultater. Elis Danmark flytter hele Danmarks mindset hen mod mere bæredygtighed og mindre CO2-aftryk.

Gode råd til andre virksomheder

Henrik Larsen har tre gode råd til andre virksomheder, der står overfor at skulle i gang med bæredygtig omstilling:

 

  • Alle små skridt tæller i det store billede – Start med at sætte fokus på jeres adfærd, for hvis vi alle begynder at tage de små skridt, så vil det hurtigt medføre en stor ændring.
  • Du skal mene det, du kaster dig ud i – Tro på at du og din virksomhed er med til at gøre en forskel, for så kommer det også til at ske.
  • Få hele din organisation med – Sørg for at inddrage medarbejdere og ledere på alle niveauer, så I står sammen om at skabe den bæredygtige omstilling.

 

Vidste du…

…at BCI-certificeret bomuld (Better Cotton Initiative eller Bedre Bomuld på dansk) blev grundlagt i 2005 og er det største globale program for bæredygtighed bomuld. Med en BCI-certificering forpligter bomuldsbønderne sig til at forbedre produktionen, det omgivende miljø og bomuldssektoren generelt. De uddannes til at reducere deres vandforbrug, pleje jordens sundhed, minimere brugen af skadelige kemikalier, bevare og forbedre fiberkvaliteten i bomulden samt indføre et anstændigt arbejdsmiljø med sunde arbejdsvilkår.

… at genbrug og genanvendelse af tøj og tekstiler kan mindske CO2-aftrykket betydeligt. I dag genanvendes mindre end 1% af verdens tekstiler, og Danmark kan nedbringe sit nationale CO2-aftryk med 115.200 ton CO2 ved at genanvende 50% af alle tekstiler eller en tekstilmængde på 42.500 ton årligt (kilde: Regeringens klimapartnerskab for handel).

 

Om os

Elis Danmark A/S tilbyder vaskeriløsninger af blandt andet arbejdsbeklædning, linned og måtter samt hygiejneløsninger og diverse facility services. Elis Danmark A/S tilbyder en svanemærket vaskeriservice, men samtidig er hele virksomhedens forbrug af både vand, energi og vaskemidler bedre og ligger under Svanemærkets krav. Bæredygtighed og respekt for naturen er en central del af hele virksomhedens DNA, og Elis var én af de første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificerede. I 2019 fik de som den første virksomhed en verdensmålcertificering af Bureau Veritas.

Elis Danmark A/S har siden 2017 været en del af den globale Elis koncern med 50.000 ansatte i 29 forskellige lande. Mange kender måske virksomheden under navnet Berndsen, som den hed indtil 2021.

Læs det code of conduct her, som alle underleverandører skal skrive under på og efterleve i praksis.

Læs hele Elis Danmarks bæredygtighedsstrategi ”Sammen om ren samvittighed” her.

Tidligere havde Elis i Holbæk én affaldscontainer, der blev tømt et sted mellem 100-125 gange om året. I dag sorteres alt affald i 24 fraktioner, og de kan nøjes med 20-25 affaldstømninger om året. Det svarer til, at virksomheden sparer 18 ton CO2 på færre årlige affaldstransporter.

 

Læs om andre gode virksomhedscases

Find hele artikelserien om bæredygtig omstilling i andre medlemsvirksomheder her.Feedback

Sidst opdateret

24.06.2022

Ansvarlig redaktør

Lena Green