Spring til indhold

Jo, plast er faktisk fantastisk – også for dem, der ønsker en bæredygtig fremtid

Bæredygtighed med Schoeller Plast

tekst: Anette Kalle Larsen, fotos: Schoeller Plast

 

Læs med og bliv klogere på hvordan Schoeller Plast arbejder med at genanvende plast for at fremme en cirkulær økonomi og øge plastens levetid. Det hele startede med en ølkasse og en retursystem helt tilbage i 1960’erne. Direktør Jan Bybjerg Pedersen deler også ud af sine gode råd til virksomheder, der er på vej til at begive sig ud i bæredygtig omstilling.

Vi kan tit læse negative artikler om plast i aviser og magasiner. Naturen omkring os og havene flyder med plastforurening, dyr dør af at spise plastaffald og verdens produktion af det oliebaserede materiale er inde i en yderst eksplosiv stigning. Sandheden om plast er dog meget mere nuanceret end det.

 

Plastaffald og overforbrug

Verden ville have svært ved at undvære plast. Vores biler (også elbiler) er fyldt med plast, og det samme gælder computere, fladskærme, mobiler mv. For hvis de var fyldt med jern i stedet, ville de være ret (miljø)tunge at transportere rundt. På samme måde vil madvarer, som ikke pakkes ind plastemballage, hurtig blive fordærvet og øge verdens madspild. Samfundet har brug for plast!

”Det største problem med plast er rent faktisk, at vi har udviklet et decideret overforbrug, Vi forbruger – og smider væk,” forklarer Jan Bybjerg Pedersen, som er cirkulær og vækstdrevet direktør hos Schoeller Plast. ”Rigtig meget plast ender som affald, vi ser det ligge rundt omkring, og hver dag bruger vi store mængder engangsemballage, fx når vi bestiller take-away eller måltidskasser.” Det er forbrugsmønstre som disse, Schoeller Plast gerne vil have ændret.

Schoeller Plast og bæredygtig omstilling

Derfor arbejder Schoeller Plast både med at genanvende plast og forlænge dens levetid.

Virksomheden er blandt de førende i plastindustrien og er specialiseret i at tænke nyt og udvikle nye produkter inden for genanvendelige plastløsninger.

”Vi arbejder for at holde vores plast ren på den måde, at den ikke indeholder bionedbrydelig plast og fyldstoffer, så vi kan bruge den flere gange. Og så er det, at det begynder at blive rigtig interessant for den bæredygtige omstilling,” forklarer Jan Bybjerg Pedersen.

Gamle fiskenet bliver til plastkasser

Jan Bybjerg Pedersen er dybt involveret i virksomhedens banebrydende plastprodukter. De tæller blandt andet en foldbar kølekasse - Cool-Container - som holder madvarer fuldstændig afkølede under transport, som kan genbruges langt mere end 100 gange, og som er både vaskbar og hygiejnisk.

Et andet af Schoeller Plast’s produkter er Oceanboxes. De er skabt for at gøre noget ved den stigende mængde plastfald i form af gamle fiskenet og trawl fra den danske fiskeflåde, som har udtjent deres tjenestetid. I stedet for at ende deres dage på havets bund eller som småt brandbart på en genbrugsstation, så vil det være interessant at kunne genanvende dem.

Derfor deltog Schoeller Plast i et større miljøsamarbejde, hvor det lykkedes at omdanne de gamle fiskenet til nye øl- og brødkasser, der består af 100% genanvendt plast. ”De kasser kan faktisk holde i 40 år, og bagefter kan de kværnes og bruges igen og igen,” forklarer Jan Bybjerg Pedersen.

Det hele startede med ølkassen

Hele plast-eventyret hos Schoeller Plast startede rent faktisk med en velkendt returordning helt tilbage i 1960’erne. Den klassiske 30-styks-ølkasse kom på markedet i 1968, og businesscasen dengang var også bæredygtighed og cirkulation.

De store øl- og sodavandsproducenter (Carlsberg, Tuborg, Albani, Thor m.fl.) støttede op om returordningen. Der blev indført standardmål på alle deres flasker, og det blev nemt og enkelt for forbrugeren, som hurtigt lærte at panten kunne indløses overalt.

I dag er ordningen nærmest en del af den danske DNA. Jan Bybjerg Pedersen fortæller: ”Her mere end 50 år efter genanvender vi stadig materialet fra de første ølkasser til at producere nye produkter. Dengang lovede vi, at ølkasserne ville holde i mindst 10 år, men rent faktisk holder mange af dem endnu.”  

Løsning: giv plast en værdi

Den magiske formular for at genbruge mere plast ligger netop i at få værdisat det plast, der hidtil har været værdiløst affald – eksempelvis via flere returordninger.

”Jeg er ikke i tvivl om, at pantordninger er en vigtig del af løsningen på vores plastproblem. Vi lever i en tid med deleøkonomi, og her passer pantordninger perfekt,” siger Jan Bybjerg Pedersen. Det kan være returordninger fra supermarkedernes madleverancer eller de forskellige måltidskasser, hvor emballagen gencirkuleres.

”Men vi skal først have kunderne til at se det fornuftige i pantløsninger og ikke mindst investere i at udvikle dem. Og der er vi ikke helt,” vurderer han og fortsætter: ”Bæredygtighed står godt nok højt på dagsordenen hos flere og flere kunder, men villigheden til at betale for det er ikke helt lige så højt oppe - endnu.”

Plast som en del af vores bæredygtige fremtid

Schoeller Plast mener den bæredygtige omstilling alvorligt. De er medlem af FN’s  Global Compact, hvor Jan Bybjerg Pedersen også lige er trådt ind i bestyrelsen, de har ISO-certificeringer, stiller krav til alle underleverandører og de har FNs verdensmål som en del af deres forretningsstrategi i kraft af deres arbejde med både kvalitet og bæredygtighed.

”Jeg er ikke nervøs for plastbranchens fremtid – ikke så længe vi er i konstant udvikling og får plastprodukterne til at leve længere i forsyningskæden. Så sparer alle virkelig meget på sigt både miljømæssigt og økonomisk,” afslutter Jan Bybjerg Pedersen. Schoeller Plast og hele plastbranchen er ude på en udviklingsrejse direkte ind i en bæredygtig fremtid.

  • - - - - -

GODE RÅD TIL AT KOMME I GANG

Jan Bybjerg Pedersens tre gode råd til virksomheder, der står overfor at skulle i gang med bæredygtig omstilling:

  1. Afsæt tid på at forstå mulighederne ved bæredygtighed
  • Hvor kan du skabe en bæredygtig forretning?
  • Hvad er businesscasen?
  • Hvor har du unikke muligheder for genbrug og genanvende?
  1. Vær klar over, at det koster penge
  • Bæredygtig omstilling er et langt sejt træk.
  • Du bliver nødt til at investere.
  • Gå ind det uden bind for øjnene.

3 Det koster menneskelige ressourcer

  • Arbejdstid – rigtig meget arbejdstid.

VIDSTE DU…

…at plast er et menneskeskabt materiale, hvis globale udbredelse for alvor tog fat i 1950’erne. Det fremstilles af råolie, som raffineres sammen med blandt andet cellulose, kul, naturgas og salt og bliver til plast. Plast er et stærkt, let og meget billigt materiale.

… at 1 kg. genbrugsplast sparer verden for 2 kg. C02 hver gang plasten genanvendes.

… at plastposer ifølge livscyklusanalyser i flere tilfælde kan være mere bæredygtige end bomulds-muleposer – forudsat at plastposerne genbruges. Ifølge en rapport fra FN’s miljøprogram skal bomulds-muleposer bruges mindst 50-150 gange før deres klimaaftryk er mindre end klimaaftrykket fra plastposer.

OM SCHOELLER PLAST

Schoeller Plast i Regstrup er del af en familieejet koncern med hovedsæde i Tyskland. Koncernen har rødder helt tilbage til 1640erne, men selve Schoeller Plast delen blev adskilt i 1937, da Alexander Schoeller tog patent på den ruminddelte trækasser til øl – forløberen for 30-styks-ølkassen i plast, som kom i 1960’erne.

Virksomheden er innovativ og samarbejder med mange iværksættere om nye genanvendelsesløsninger. Et konkret eksempel er den bæredygtige flyttekasse, som Schoeller Plast udviklede for Mesterflyt. Den kan klappes sammen og anvendes igen og igen.Feedback

Sidst opdateret

22.01.2022

Ansvarlig redaktør

Lena Green